Hoe leer je een liedje aan (ook als je niet muzikaal bent)?


Blog muziekmethode Muziek en Meer - Hoe leer je een liedje aan?

Kun je kinderen een liedje aanleren, dan noemen collega’s je al gauw muzikaal. Terwijl je in feite gewoon goed kunt lesgeven. Want een liedje aanleren heeft echt helemaal niks met muzikaliteit te maken. Je hebt gewoon je didactische vaardigheden goed onder de knie. Zo pak je het aan:

Stap 1: Stel een focusvraag met de 5 W’s

Zingen begint met goed luisteren. Om leerlingen daarbij te helpen, stel je een focusvraag voordat je het lied laat horen. Met hulp van de 5 W’s:

  • Wie
  • Wat
  • Waar
  • Waarom
  • Wanneer

Bijvoorbeeld: wie is de hoofdpersoon, wat gebeurt er in het lied, waar speelt het lied zich af, waarom kan de hoofdpersoon niet goed horen, in welk seizoen speelt het lied zich af (= wanneer).

Stap 2: Luister naar het lied in z'n geheel

Laat het lied in z’n geheel horen. Zing het zelf of luister samen naar een ingezongen versie. Zorg dat de leerlingen geconcentreerd luisteren. Zonder mee te zingen dus.

Zijn er kinderen die toch meezingen, leg ze dan uit dat zingen begint met goed kunnen luisteren. Maak van luistervaardigheid een sport. Kinderen worden er steeds beter in als jij ze consequent bewust maakt van het belang van goed kunnen luisteren.

Stap 3: Beantwoord samen de focusvraag

Stap 4: Maak zinnen af met rijmwoorden

Herhaal het lied in z’n geheel, terwijl je de rijmwoorden aan het einde van de zinnen achterwege laat. De leerlingen vullen de rijmwoorden aan.

Bijvoorbeeld:
Ik blaas me paars, ik blaas me blauw
Ik blaas me rood, allemaal voor [jou]

Wil je het lied liever niet zelf zingen? Gebruik dan de ingezongen versie en draai de volumeknop even dicht op het moment suprême.

Stap 5: Zing het hele lied met aanvulzinnen

Herhaal het lied in z’n geheel, terwijl je langere zinnen of meer woorden achterwege laat. De leerlingen vullen aan, in de maat van de muziek.

Bijvoorbeeld:
Ik blaas me paars, ik blaas me blauw
[Ik blaas me rood, allemaal voor jou]

Of:
Ik blaas me [paars], ik blaas me [blauw]
Ik blaas me [rood], allemaal voor [jou]

Stap 6: Zing samen het complete lied

De leerlingen kennen het lied nu. Leun achterover en geniet.

De truc van deze methodiek: Doordat je het lied continu in z’n geheel laat horen, krijgen leerlingen een goed idee waar welke tekst gezongen moet worden en hoe de melodie zich verhoudt tot de rest van het lied. Dit gaat eigenlijk vanzelf.

Het isoleren van een stukje melodie of tekst van de rest van het lied, is altijd een slecht idee. Doe dat alleen als het écht heel lastig is.

Leestip

Het LKCA ontwikkelde de Handleiding Zing' es (pdf) voor groepsleerkrachten en pabo-studenten. Voor als je echt in het zingen wilt duiken. De moeite waard om eens te bekijken!

[Jennemieke Snijders werkte als muziekjuf en is nu auteur van de muziekmethode Muziek & Meer Digitaal en conceptontwikkelaar bij Tinksel]


 

 
Onze zesde gratis les voor Meer Muziek in de Klas & Lang Leve de Muziek Show. Hoe klonken love songs in de middeleeuwen? Waar zongen troubadours over?
Lees verder >
 
 
 

 

 
Onze vijfde gratis les voor Meer Muziek in de Klas & Lang Leve de Muziek Show. Ontdek wie Beethoven is en wat voor muziek hij maakte. En luister naar muziek uit de Romantiek.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Onze vierde gratis les voor Meer Muziek in de Klas & Lang Leve de Muziek Show. Wat betekent 'feeling blue'? Hoe klonk bluesmuziek in de beginjaren van de vorige eeuw?
Lees verder >
 
 
 

 

 
Onze derde gratis les voor Meer Muziek in de Klas & Lang Leve de Muziek Show. Leer om stap voor stap een basisritme te drummen, gewoon vanachter je tafeltje.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Onze tweede gratis les voor Meer Muziek in de Klas & Lang Leve de Muziek Show. Bekijk samen filmpjes over hoe een elektrisch gitaar werkt en doe de elektriek-of-niet-quiz.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Onze eerste gratis les voor Meer Muziek in de Klas & Lang Leve de Muziek Show. Ga samen het rijmwoordenduel aan en creëer je eigen rap. Inclusief werkblad.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Download 6 eenvoudige, laagdrempelige muziekspelletjes voor groep 3 t/m 8. De spelletjes komen uit Muziek & Meer Digtaal.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Zorg dat je hun gevoel voor autonomie en status verhoogd. Lees hier op welke manieren je dat kunt doen.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Zeg je tegen jezelf ‘ik kan het NOG niet’ in plaats van ‘ik kan het niet’, dan geef je je eigen brein een flinke dosis dopamine.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Hoe kom je als leerkracht in een leerproces waarin je eigen muzikale intelligentie kan groeien?
Lees verder >
 
 
 

 

 
Probeer onze gratis Sinterklaas-muziekles voor digibord, onder andere met schoolinstrumenten en boomwhackers.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Welke overtuigingen geef je onbewust door? Doe de test.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Organiseer een instrumenten-vossenjacht, samen met de plaatselijke harmonie of fanfare.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Jouw enthousiasme is de beste muziekles-motivator. Motiveer je jezelf, dan motiveer je je leerlingen.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Muziek heeft een eigen, unieke bijdrage aan het functioneren van het brein. Breinprofessor Erik Scherder legt uit.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Kun je kinderen een liedje aanleren, dan vinden collega’s je gauw muzikaal. Terwijl je in feite gewoon goed kunt lesgeven.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Geef feedback over dat wat je waarneemt. En op het proces dat tot het resultaat leidt.
Lees verder >
 
 
 

 

 
Welke denkstrategie trainen kinderen die tegen de prestatie-meetlat liggen?
Lees verder >
 
 
 
//www.muziekenmeer-digitaal.nl/page/_news_ajax
6Reageer

Naam:
Reactie:
Code: (onleesbaar?) codeReacties

//www.muziekenmeer-digitaal.nl/page/comments_update
news_blog/2015/02_hoe_leer_je_een_lied_aan
nl
1520150016
Naam: Delfincio Trenidad
Geplaatst: 4 mrt 2018 08:53:36
Reactie: Heel goed.

Naam: Jantje
Geplaatst: 7 okt 2016 18:38:31
Reactie: Wij vinden het ook belangrijk dat kinderen zich kunnen ontwikkelen in muziek. Vandaar dat wij ook muziekinstrumenten op jantjevanalles hebben. Misschien kunnen wij er samen iets voor de kinderen op verzinnen?
Muziekinstrumenten/a>